pomodoro tekniği ile çalışma performansımı nasıl 2 katına çıkardım?
pomodoro tekniği basitçe 25 dakika çalışma 5 dakika ara peryodları şeklinde giden bir çalışma tekniğidir. her 25 dakikada bir, 5 dakika ara vermek ilk bakışta çok fazla ara veya çalışmaya çok fazla ara vermek gibi algınalabilir. fakat pomodoro tekniği ile gerçek bir 25 dakikalık çalışma peryodundan sonra 5 dakikalık bir araya ciddi şekilde ihtiyaç duyarsınız. çünkü sabah masamıza oturup 2, 3, 4 veya 5 saat hiç kalkmadan çalıştığımızda çok efektif bir çalışma peryodu gerçekleştirmiş olduğumuzu düşünürüz ancak günün sonunda kaç saat kesintisiz çalıştığımızdan ziyade kaç tane önemli task’ı bitirdiğimiz, ne kadar efektif çalıştığımızı belirler.
sabahtan öğle yemeğine kadar, yani 4 saat masadan hiç kalmadan çalışmak; 4 saat kesintisiz çalışmak değil, 4 saat masadan kalkmadan çalışmak demektir. yani kesintisiz çalışma = masadan kalkmadan çalışma demek değildir. çünkü saatlerce masadan hiç kalkmadan çalışmaya devam etsek de, çalışma konsantrasyonumuz email, telefon, whatsapp, bildirimler vb. gibi bir çok uyaran ile sürekli bölünür. işte pomodoro teknikte yapmaya çalıştığımız şey 25 dakika boyunca gerçekten kesintisiz şekilde tek bir task üzerinde çalışmaktır.
bir yandan sırada bekleyen task kuyruğu, diğer yandan çevremizdeki uyaranlar (bildirimler) tek bir task üzerine yoğunlaşıp onu bitirmekten bizi alıkoyuyor. çalışmaya daldığımız bir anda fark ediyoruz ki bir taraftan email yazmaya başlamışız ama yarım kalmış, diğer taraftan 3–4 farklı safari penceresinde farklı sayfalar açık, üzerinde çalıştığımız programların pencereleri diğer tarafta açık duruyor ve biz slack’ten yazılan mesajlara cevap vermeye çalışıyoruz. bu şekilde 8–9 saat çalışıp, bütün gün neredeyse mola vermeden çalışmamıza rağmen bazen tek bir task’ı bile tam olarak bitirmeden işyerinden ayrılıyoruz. bu çalışma biçimi bana göre zaman ve enerji kaybından başka bir şey değil. yani pomodoro tekniği ile çalışmaya başlamak için önümüzde çok fazla sebep var.
pomodoro tekniği ile çalışırken şu adımları izliyoruz
- email bildirimlerini kapatıyoruz.
- slack, whatsapp ve diğer sms bildirimlerini kapatıyoruz.
- telefonu sessize alıp masan uzakta bir yere bırakıyoruz.
- üzerinde çalışacağımız task’ı belirliyoruz.
- 25 dakika’yı başlatıp çalışmaya başlıyoruz.
- 25 dakika boyunca sadece tek 1 task üzerinde çalışıyoruz.
dikkat: ne olursa olsun, dışarıdan gelen uyarıcılara cevap vermemek ve 25 dakika boyunca 1 dakikalığına bile olsa herhangi başka bir şeye kaymamak çok çok çok önemlidir. bu 25 dakika boyunca gelen mesaj ve aramalara aradaki 5 dakika içerisinde cevap verebilirsiniz.
dikkat: eğer 25 dakika içerisinde herhangi bir şekilde task’a ara vermemiz gerekirse -örneğin mutlaka açmak zorunda olduğunuz bir telefon gelirse- zamanı durdurup, telefona cevap verip, daha sonra kaldığımız yerden çalışmaya devam ediyoruz.
dikkat: 5 dakikalık aralarınız gelen maillere veya slack mesajlarına cevap verirken uzayabilir fakat yarım saatlik çay molalarına dönüşmemesine özen gösterin.
bu şekilde çalıştığınızda göreceksiniz ki daha öncesinde su gibi geçen 25 dakikalar çok uzayacak ve bu sayede çok daha fazla sayıda iş bitirmiş olacaksınız.
ben pomodoro tekniği ile çalışmaya başladıktan sonra gün içinde core olarak çalışmaya ayırdığımız zamanın ne kadar az olduğunu fark ettim. çünkü matematiksel olarak baktığımızda günde 8 saat çalıştığımıza göre, her gün pomodoro teknik ile 16 seans bitirebiliriz. fakat şu ana kadar ben 16 seansın yanına bile yaklaşamadım. bunu ben basketbol maçlarına benzetiyorum. basketbol maçlarında 10 dakikalık oyun peryodlarının yarım saatlere kadar uzadığı olur. bunun sebebi oyunun herhangi bir şekilde sekteye uğraması durumunda zamanı durdurup, daha sonra devam ettirmeleridir. bu nedenle core oyun ile geçen 10 dakikaya ulaşabilmek için bazen yarım saat hatta daha fazla süre gerekebilmektedir. en nihayetinde toplamda 40 dakika sürmesi gereken basketbol maçlarının 40 dakikada bittiğine hiçbir zaman şahit olmamışızdır.
pomodoro tekniği ile çalışmak için geliştirilmiş bir sürü uygulama var; bunların hem mac hem telefon versiyonlarını markette bulabilirsiniz. basitçe bu uygulamalar 25 dakika çalışma, 5 dakika ara peryodlarına ayarlanmış zamanlayıcılar aslında. ben focuslist app kullanıyorum ve oldukça memnunum. çünkü focuslist’i sadece zamanlayıcı olarak değil aynı zamanda to do list olarak da kullanabiliyorum. örneğin herhangi bir durumda to do list’e bir madde eklemem gerekirse hemen focuslist’e ekliyorum. her gün işyerine geldiğimde focuslist’i açıp sıradaki işlere göz atıyorum. en önemli veya en acil olanı seçip zamanı başlatıyorum ve task bitene kadar 25/5 şeklinde çalışıyorum. elimdeki iş bittikten sonra listeden bir sonrakine geçiyorum.
pomodoro tekniği ile çalışmak sağlam bir otokontrol gerektiriyor. ilk başlarda gelen bildirimlere cevap vermemek için kendinizi çok zor tutuyorsunuz ama bir süre sonra alışıyorsunuz. biraz azim ile isteyen herkesin başaracağına eminim.